Wykonanie
Propozycja szarlotki, częściowo zaczerpnięta od Doroty :) Częściowo dlatego, że ciasto wykonałam według przepisu mojej mamy, a wnętrze wg przepisu Doroty. Polecam. Zniknęła w mig i wszystkim bardzo smakowała :)Potrzebujemy (forma 25x25cm):ciasto:- 10 bardzo czubatych łyżek
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią,- 2 łyżki
cukru,- 250g
masła (lub
margaryny) w temp. pokojowej,- 4
żółtka,nadzienie:- 1kg
jabłek,- 1 łyżka
cukru,- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią,- 2 łyżki
kaszy manny,dodatkowo:-
cynamon.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce drewnianą łyżką lub ręką. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, włożyć do woreczka i do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Połączyć z
cukrem i
cukrem z
wanilią i lekko podsmażyć na patelni. Dodać
suchą kaszę manną i wymieszać.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyciągnąć z lodówki, połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wyłożyć spód formy. Wyłożyć
jabłka i posypać
cynamonem. Przykryć drugą połową startego ciasta.Piec w 180st. ok 45min.