ßßß Cookit - przepis na Pierniczki - pepparkakor

Pierniczki - pepparkakor

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Miriam Preis/imagebank.sweden.se
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia skandynawska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
300 ml melasy
400 g cukru farynowego
4 łyżki goździków (zmielonych)
4 łyżki imbiru
4 łyżki cynamonu
2 łyżezcki skórki z pomarańczy
350 g masła o temperaturze pokojowej
300 g tłustej śmietany
1.3 -1.5 kg mąki pszennej
1-1.5 łyżki sody
Pierniczki - pepparkakor - sposób przygotowania: Syrop, cukier, przyprawy i masło wyrobić na jednolitą masę. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie dodawać do ciasta. Wymieszać sodę z mąką i połączyć z ciastem. Odstawić ciasto do chłodni, nakrywając je folią plastikową i pozostawić do następnego dnia. Nastawić piekarnik na 225 st. Rozwałkować ciasto bardzo cienko, umieszczając je między dwoma arkuszami folii. Wycinać ciastka za pomocą foremek. Ułożyć ciastka na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 5 min.
Świąteczne ucztowanie
święta wielkanocne. Wszystko to przegryzane jest chlebem o charakterystycznym słodkim zapachu. Potem na stole pojawia się lufisk, czyli danie rybne, najczęściej suszona molwa lub czarniak, które na parę tygodni przed świętami marynuje się w wodzie i ługu. Na deser podaje się ryżowy pudding i pierniczki
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940578/pierniczki pepparkakor/p