Wykonanie
Kruche
migdałowe ciasteczka z delikatną nutką
imbiruczekają na naszych świątecznychgości. Tymczasem zamknęłam je w metalowym pudełeczku, abyzbytnio nie kusiły.250 g przesianej
mąki pszennej,125 g zimnego
masła, 2
żółtka,70 g
cukru, skórka starta z połowy
cytryny, pół fiolki
migdałowego olejku,pół łyżeczki
imbiru.Do
mąki wbiłam
żółtka, zasypałam
cukrem, dodałam
cytrynową skórkę, olejek oraz
imbir. Pokroiłam nożem,po czym zimnymi dłońmi szybko zagniotłam ciasto.Uformowałam kulę, wstawiłam do lodówki na pół godziny.Rozwałkowałam na grubość około 2-3 mm. Wykrawałam foremkągwiazdki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 10-12 minut.Kiedy
ciasteczka zaczęły się lekko rumienić wyjęłam i odstawiłamdo całkowitego wystygnięcia.Udekorowałam
żółtym lukrem, posypałam
imbirem.Bardzo smacznie polecam :)