Wykonanie
Flo Braker - zapamiętajcie proszę to imię i nazwisko.
Będę do przepisów tej Pani często wracała na blogu, bo są genialne i proste, a takie lubię najbardziej. To jeden z nich -' special spritz cookies. Macie okazję pobawić się w fabrykę
ciastek i miło spędzić popołudnie z dziećmi! Jeśli tylko macie maszynki do wyciskania możecie tworzyć
ciasteczka, jakie Wasze oczy do tej
pory widziały tylko w ciastkarniach. Uwaga: to wciąga ;-). Bardzo polecam!Składniki na 3 blachy
ciasteczek:225 g
masła, w temperaturze pokojowej1/2 - 2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/4 łyżeczki
soli290 g
mąki pszennej2 duże
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki ekstraktu z
cytryny1/4 łyżeczki ekstraktu z
migdałówMasło i
cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać
sól, dalej ucierając. Po kolei dodawać
żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać
mąkę i zmiksować.Masę nakładać do maszynki do
ciastek* i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii
ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by
ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.Smacznego :-).*
Ciasteczka można również wyciskać na blachę przez rękaw cukierniczy.
Żródło przepisu - "Baking for all occasions" Flo Braker.