Wykonanie
czwartek, 19 Listopad 2015, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Kruche
ciasteczkaKruche, mocno maślane
ciasteczka. Z delikatnym,
cytrynowym aromatem. W ich wałkowaniu i wycinaniu po raz pierwszy pomagały mi dwie małe rączkiZabawa była przednia, a efekt jest bardzo smaczny. Polecam.Składniki:250 g
mąki pszennej150 g
mąki kukurydzianej200 g miękkiego
masła150 g
cukru4
żółtkaskórka otarta z jednej dużej
cytrynyszczypta
soliMiękkie
masło ucieramy za pomocą miksera z
cukrem i startą
skórką z cytryny. Gdy powstanie jasny krem, dodajemy
mąkę pszenną i kukurydzianą, szczyptę
soli oraz
żółtka i wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka masa. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu.Ciasto dzielimy na 3 części i po kolei wałkujemy na grubość około 4 milimetrów. Foremką wycinamy
ciasteczka i układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Studzimy na blaszce, ponieważ ciepłe
ciastka są bardzo miękkie i rozpadną się przy przenoszeniu. Gdy
ciastka wystygną, stają się obłędnie chrupiąceSmacznego!