Wykonanie
wtorek, 12 Listopad 2013, autor: blue_megi, 7 Komentarzy »Kto ma ochotę na
ciasteczko do kawy?
Składniki:300g
mąki pszennej150g
mąki kukurydzianej100g
cukrukostka miękkiego
masła (200g)4
żółtkaskórka starta z dwóch
cytrynszczypta
soliMasło miksujemy z
cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy
skórkę z cytryny oraz po jednym
żółtku. Wsypujemy obie
mąki i miksujemy przez chwilę, aż powstanie kruszonka. Wysypujemy na stolnicę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część oprószamy
mąką i wałkujemy na grubość około 3 milimetrów. Jeśli ciasto nie jest elastyczne tylko się łamie, ponownie wyrabiamy je przez krótką chwilę. Wycinamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 195 stopni piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, aż
ciasteczka się przyrumienią.