ßßß Cookit - przepis na Włoskie ciasteczka z mąką kukurydzianą

Włoskie ciasteczka z mąką kukurydzianą

nazwa

Wykonanie

Maślane ciasteczka, które jako pierwsze upiekłam z książki Marthy Stewart 'Cookies'. Nie dlatego, że jakoś szczególnie wpadły mi w oko, ale ponieważ odkryłam doskonałe przeznaczenie mąki kukurydzianej, która zalegała w spiżarni ;-). Ciastka według autorki przepisu miały być wyciskane rękawem cukierniczym (brawo dla każdego, któremu się to uda ;-). Ja nie miałam tyle siły, więc po raz kolejny skorzystałam z pomocy maszynki do wyciskania ciastek. Efekt? Smaczne, kruche ciastka, które posmakują każdemu, z charakterystyczną strukturą, którą nadaje im mąka kukurydziana. Polecam!
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej (żółtej) lub włoskiej polenty
pół łyżeczki soli
230 g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 duże jajko
1 duże żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Obie mąki i sól wymieszać.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania puszystej i jasnej masy, przez kilka minut. Dodawać kolejno jajko i żółtko, cały czas ucierając. Wmieszać wanilię i skórkę z cytryny. Dodać mąki i zmiksować.
Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) ciastka w kształcie literki S (ja użyłam maszynki do ciastek).
Piec w temperaturze 180ºC do złotego koloru, przez 15 - 18 minut. Wystudzić na kratce.
Ciastka mogą być przechowywane w zamkniętej puszce przez 7 dni.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z książki 'Cookies' Marthy Stewart.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/wloskie-ciasteczka-z-maka-kukurydziana