Wykonanie
Maślane
ciasteczka, które jako pierwsze upiekłam z książki Marthy Stewart 'Cookies'. Nie dlatego, że jakoś szczególnie wpadły mi w oko, ale ponieważ odkryłam doskonałe przeznaczenie
mąki kukurydzianej, która zalegała w spiżarni ;-).
Ciastka według autorki przepisu miały być wyciskane rękawem cukierniczym (brawo dla każdego, któremu się to uda ;-). Ja nie miałam tyle siły, więc po raz kolejny skorzystałam z pomocy maszynki do wyciskania
ciastek. Efekt? Smaczne, kruche
ciastka, które posmakują każdemu, z charakterystyczną strukturą, którą nadaje im
mąka kukurydziana. Polecam!Składniki:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki kukurydzianej (żółtej) lub włoskiej polentypół łyżeczki
soli230 g
masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka skórki otartej z
cytryny1 duże
jajko1 duże
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiObie
mąki i
sól wymieszać.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, do otrzymania puszystej i jasnej masy, przez kilka minut. Dodawać kolejno
jajko i
żółtko, cały czas ucierając. Wmieszać
wanilię i
skórkę z cytryny. Dodać
mąki i zmiksować.Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki i wyciskać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia)
ciastka w kształcie literki S (ja użyłam maszynki do
ciastek).Piec w temperaturze 180ºC do złotego koloru, przez 15 - 18 minut. Wystudzić na kratce.
Ciastka mogą być przechowywane w zamkniętej puszce przez 7 dni.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z książki 'Cookies' Marthy Stewart.