Wykonanie
Pyszne kruche
ciasteczka idealne do jesiennej gorącej
herbaty.Niesamowicie szybkie, o nieskomplikowanym składzie i wykonaniu.Niezbędna jest maszynka do wyciskania
ciastek.Wczoraj przyjechała do mnie
dynia i stoi na parapecie, jest jesień.
(Źródło .)225 g
masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego
cukru1/4 łyżeczki
soli290 g
mąki pszennej2 duże
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki ekstraktu z
cytryny1/4 łyżeczki ekstraktu z
migdałówMasło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać
cukier i
sól, dalej ucierając mikserem. Po kolei dodawać
żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać
mąkę i zmiksować.Masę nakładać do maszynki do
ciastek i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii
ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by
ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.