ßßß Cookit - przepis na Marcepanowe ciasteczka

Marcepanowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Wstałam dziś z zamiarem upieczenia dla dziewczyn dobrych ciasteczek :-). Na jednym z ulubionych blogów, u Evenki zaciekawił mnie przepis na ciasteczka marcepanowe. Jaki to fajny pomysł, by do ciastek wykorzystać masę marcepanową! Zmodyfikowalam jednak przepis - dodałam mąki ziemniaczanej, by były bardziej kruche, zmniejszyłam ilość masła i pokombinowałam z jajkami, szybko ulepiłam je w kulki, ozdobiłam wzorkiem 'widelcowym' - i są! Pyszne, lekko twardawe, mocno migdałowe ciastka. Polecam!
Składniki na około 40 ciastek:
130 g masy marcepanowej (np. z domowego przepisu)
60 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
90 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego
Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera (lub w malakserze) i zmiksować na gładkie, bezgrudkowe ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie wyjąć z lodówki i formować w dłoni kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w odstępach (ciastka urosną). Widelcem spłaszczyć i zrobić wzorek w kratkę na każdym ciastku.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 - 14 minut do złotego koloru. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/marcepanowe-ciasteczka