Wykonanie
Wstałam dziś z zamiarem upieczenia dla dziewczyn dobrych
ciasteczek :-). Na jednym z ulubionych blogów, u Evenki zaciekawił mnie przepis na
ciasteczka marcepanowe. Jaki to fajny pomysł, by do
ciastek wykorzystać masę marcepanową! Zmodyfikowalam jednak przepis - dodałam
mąki ziemniaczanej, by były bardziej kruche, zmniejszyłam ilość
masła i pokombinowałam z
jajkami, szybko ulepiłam je w kulki, ozdobiłam wzorkiem 'widelcowym' - i są! Pyszne, lekko twardawe, mocno
migdałowe ciastka. Polecam!Składniki na około 40
ciastek:130 g masy marcepanowej (np. z domowego przepisu)60 g drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudru90 g
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów lub pół łyżeczki
aromatu migdałowegoWszystkie składniki na
ciastka umieścić w misie miksera (lub w malakserze) i zmiksować na gładkie, bezgrudkowe ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie wyjąć z lodówki i formować w dłoni kulki wielkości małego
orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w odstępach (
ciastka urosną). Widelcem spłaszczyć i zrobić wzorek w kratkę na każdym
ciastku.Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 - 14 minut do złotego koloru. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).