ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasteczka z nadzieniem malinowym

Migdałowe ciasteczka z nadzieniem malinowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne migdałowe ciasteczka z nadzieniem. Bardzo kruche i delikatne, w połączeniu z malinami smakują doskonale. W sam raz na welentynkowe co nieco.
Źródło: Linda Collister "The Great British Bake Off. How to turn everyday bakes into showstoppers".
Składniki na ok. 12-14 ciastek (już złożonych):
Ciasto:
100 g migdałów bez skórki lub mielonych migdałów
200 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g cukru pudru
125 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
3 duże żółtka
Migdały, sól oraz mąkę umieścić w misie malaksera i dokładnie zmiksować. Dodać cukier puder i obrócić jeszcze kilka razy. Następne dodać kawałki masła i miksować, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Na końcu dodać żółtka i zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 15 minut.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek (o wysokości 8 cm) wycinać serca. W co drugim ciasteczku zrobić otwór w środku mniejszą foremką w tym samym kształcie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie schować do lodówki na 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasteczka piec 10-12 minut do lekkiego zezłocenia. Pozostawić do wystygnięcia.
Nadzienie malinowe:
200 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
cukier puder, do posypania
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 3 łyżkach zimnej wody. Maliny oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż owoce puszczą sok i rozpadną się, a cukier się rozpuści. Wlać rozbełtaną mąkę i jeszcze chwilę gotować, aż masa zgęstnieje. Pozostawić do wystygnięcia.
Wystudzoną masę malinową nałożyć na ciasteczko i przykryć drugim z wyciętym środkiem. Posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2015/02/migdaowe-ciasteczka-z-nadzieniem.html