Wykonanie
Pyszne
migdałowe ciasteczka z nadzieniem. Bardzo kruche i delikatne, w połączeniu z
malinami smakują doskonale. W sam raz na welentynkowe co nieco.Źródło:
Linda Collister "The Great British Bake Off. How to turn everyday bakes into showstoppers".Składniki na ok. 12-14
ciastek (już złożonych):Ciasto:100 g
migdałów bez skórki lub mielonych
migdałów200 g
mąki pszennejszczypta
soli80 g
cukru pudru125 g
masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki3 duże
żółtkaMigdały,
sól oraz
mąkę umieścić w misie malaksera i dokładnie zmiksować. Dodać
cukier puder i obrócić jeszcze kilka
razy. Następne dodać kawałki
masła i miksować, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Na końcu dodać
żółtka i zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 15 minut.Ciasto rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek (o wysokości 8 cm) wycinać
serca. W co drugim
ciasteczku zrobić otwór w środku mniejszą foremką w tym samym kształcie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie schować do lodówki na 15 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Ciasteczka piec 10-12 minut do lekkiego zezłocenia. Pozostawić do wystygnięcia.Nadzienie
malinowe:200 g
malin (mogą być mrożone)2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukrucukier puder, do posypania
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 3 łyżkach zimnej
wody.
Maliny oraz
cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż
owoce puszczą sok i rozpadną się, a
cukier się rozpuści. Wlać rozbełtaną
mąkę i jeszcze chwilę gotować, aż masa zgęstnieje. Pozostawić do wystygnięcia.Wystudzoną masę
malinową nałożyć na
ciasteczko i przykryć drugim z wyciętym środkiem. Posypać
cukrem pudrem.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: