Wykonanie
Przepis oryginalnie pochodzi z książki Doroty Swiatkowskiej "Moje wypieki i desery" Wydawnictwo Egmont, Polska Warszawa 2013.Nie dawno po raz kolejny odwiedziliśmy Lubekę.Uwielbiam to miasto, jego klimat.Idąc wzdłuż Trawy (rzeka w Lubece, niem.
Trave) czuć w powietrzu zapach morskiej bryzy.Całe miasto można obejść w jeden dzień.To jest jeden z moich ulubionych aspektów - jeżeli mieszkasz w centrum, to wszędzie jest blisko.Ja do Lubeki wracam często, czasami podróżuję myślami.Czasem, po prostu wsiadam w samochód i
jadę do przyjaciółki na plotki.Włóczę się bezsensownie po
mieście, przypominam sobie ukochane miejsca, zakątki.Wracają wspomnienia...
![](/Data/Images/szybkotaniosmacznie.blogspot.com\2014_slash_07_slash_ciasteczka-marcepanowe-marzipan-cookies_21/l/1408546352.JPG)
Nieziemsko smaczne i zrobione na prawdziwym lubeckim marcepanie. Modyfikacja polega na dodaniu zmielonych
migdałów.Do przygotowania
ciasteczek potrzebujemy:- 1 szklanka (250ml)
mąki pszennej (zastąpiłam
mąką kukurydzianą, dzięki temu
ciasteczka miały radosny, żółty kolor)- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej- 130g masy marcepanowej- 90g
masła o temp pokojowej- 60g drobnego
cukru- 2
zółtka- opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z
migdałów lub pół łyżeczki
aromatu migdałowego,można też dodać odrobinę zmielonych
migdałów zamiast
mąki.Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto na gładka masę.Z ciasta uformować kulki i rozgnieść je w dłoniach.Na każdym
ciasteczku zrobić wzorek widelcem.Piec w temperaturze 190 stopni przez 12-14 minut.Życzę Wam smacznego!
![](/Data/Images/szybkotaniosmacznie.blogspot.com\2014_slash_07_slash_ciasteczka-marcepanowe-marzipan-cookies_21/l/1150771193.JPG)