Wykonanie
Próbuję przepisów z masą marcepanową, na razie kupną, ale mam w planach przygotowanie własnej w mojej kuchni. Te
ciasteczka są pyszne, kruche, idealne do
herbaty. W ciasteczkach tego typu wspaniałe jest to, że robi się je ekspresowo i piecze też bardzo szybko. Tak więc przy spokojnej krzątaninie, po upływie najwyżej pół godziny mamy domowe ciepłe
ciasteczka.
Źródło: Moje wypiekiSkładniki:130 g masy marcepanowej60 g
cukru90 g miękkiego
masła1 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów (lub pół łyżeczki
aromatu migdałowego)Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania miękkiego gładkiego ciasta. Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego, spłaszczyć widelcem tworząc wzorek kratki. Piec w temp. 190st. C przez około 12-15min. Wystudzić na kratce.Smacznego:)