Wykonanie
Kruche maślane
ciasteczka z lekko
cytrynową nutą. Szybkie i proste. Ja robiłam je maszynką do
ciastek (z Lidla) i sprawdziała się rewelacyjnie. Przepis na te
ciasteczka pochodzą ze strony "mojewypieki". Mogą poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku 2 tyg.Składniki na 3 blachy
ciasteczek:225 g
masła w temperaturze pokojowej2/3 szklanki
cukru290 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli2 duże
żółtka1 łyżeczka
aromatu waniliowego1/2 łyżeczki
aromatu migdałowegoskórka otarta z 1
cytryny (
cytrynę wcześniej parzymy)Wykonanie:
Masło z
cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę.Następnie cały czas ucierając dodać
sól,
żółtka, aromaty i
skórkę z cytryny (uwaga tylko żółtą część , biała jest gorzka). Wsypać
mąkę i wyrobić na gładkie cisto.Masę nałożyć do maszynki do
ciastek (ewentualnie do rękawa cukierniczego). Powyciskać wzorki na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 C 12-15 min. Wystudzić
ciasteczka na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.Smacznego