Wykonanie
Miałam kilka
jabłek i podstawowe składniki przepis w sam raz na niespodziewane odwiedziny znajomych. Akurat jak na pecha skończył się placek - mąż zjadł ;) tak wiec w pedzie pomyślałam o tym cieście, raz dwa i można podawać i nie ma dużo pracy. Ja podawałam jeszcze ciepłe :) polane
śmietanką pycha. Przepis znalazłam w
Tina poleca :).
Składniki :1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej10 dag
masła6-7 łyżek
cukru4 łyżki
mleka2
żółtka3-4
jabłkasok z 1
cytrynypo 1/4 łyżeczki mielonego
anyżu,
goździków i
cynamonuDo posmarowania :1
jajkogruby
cukierOpis wykonania :1. Z
mąki,
mleka i
masła zagniatamy ciasto do powstania grudek, dosypujemy 4 łyżki
cukru, dodajemy
żółtka i szybko zagniatamy ciasto, owijamy folia i wkładamy na 30 minut do lodówki.2.
Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, skrapiamy
sokiem z cytryny dodajemy pozostały
cukier i
przyprawy, mieszamy.3. Ciasto wałkujemy n duży okrąg o śr. 26 - 28 cm, 2 cm od brzegu układamy
jabłka tak by nachodziły na siebie. Brzeg ciasta zawijamy na do środka i smarujemy
jajkiem i posypujemy
cukrem.4. Pieczemy około 50 minut w 180 C.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy