ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Jeden z lepszych jabłeczników jakie jadłam. Mój Karol jest wielkim fanem wszystkiego co z jabłkami i to on namówił mnie na tą tartę. Uważa, że jest pyszna, delikatna i co najważniejsze ciasto nie przytłacza smaku jabłek.
Składniki na ciasto:
240 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
140 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
2 żółtka
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zmiksować mikserem w dużej misie, można również zagnieść ręcznie. Ciasto owinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Składniki na nadzieje jabłkowe:
6 dużych jabłek, obranych, z wyciętymi gniazdami, pokrojonych na większe kawałki
łyżka zmielonego cynamonu
4 łyżki cukru, ja użyłam brązowego
sok z cytryny z połowy cytryny + skórka z połowy cytryny
dodatkowo- 1 łyżka bułki tartej + 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucić kawałki jabłek, cynamon, cukier, sok z cytryny i skórka z cytryny. Gotować chwilę mieszając, aż jabłka lekko zmiękną ale nie będą się rozpadać i lekko przestudzić.
Płytką formę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą i wyłożyć wystudzonymi jabłkami z patelni i wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek i połączyć z ciastem na bokach formy. Wierzch ciasta po nakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Przed podaniem ciasto należy oprószyć drobnym cukrem. Smacznego.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/tarta-jablkowa/9223372036854775807