Wykonanie
Bułeczki z nadzieniem piekę na bazie
ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam
SKŁADNIKI1 kg.
mąki pszennej100 g. świeżych
drożdży200 g.
masła1 szklanka
cukru kryształ8
żółtek2
jajka2 szklanki
mlekawiśnie z soku, tarte
jabłkaskórka starta z jednej
cytrynjedno jako do smarowania ciastaWYKONANIE
Mleko lekko podgrzewamy. Część
mleka mieszamy z 2 łyżeczkami
cukru, pokruszonymi
drożdżami i paroma łyżkami
mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min.Roztapiamy
masło.
Żółtka,
jajko i resztę
cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa.Resztę
mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę
mleka, startą
skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką.Podczas wyrabiania, dodajemy roztopione
masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki.Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 50 min ).Ręcznie wyrabiamy bułeczki. Ręce oprószamy
mąką, urywamy kawałek ciasta, robimy mały placek. Nakładamy nadzienie , dobrze zlepiamy.Formujemy kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej
mąką. Trochę czekamy ,aż
bułki lekko podrosną ok 10-15 min.
Ciasto smarujemy rozbitym
jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 20 min.Po upieczeniu lekko skraplamy
woda nakrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto lekko ostygnie.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.