Wykonanie
Crumble,popularny brytyjski deser,zamiast pysznej szarlotki.Zapraszam,bo choć szarlotka jest w Polsce bardziej znana i częściej gości na naszych stołach,to crumble
jabłkowe,przynajmniej mnie kojarzy się z jesienią dlatego pozwoliłam sobie na taką małą odmianę:)
65 dkg kwaskowych
jabłek - waga po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i obraniu,
jabłka powinny być takie,które rozpadną się podczas zapiekania np.antonówki10 dkg
cukru kryształu - mniejsza część do
jabłek,większa do kruszonki2 łyżeczki
cynamonu17,5 dkg
mąki - użyłam pszennej i jasnej orkiszowej w nierównych proporcjach8,5 dkg
masłatrochę
cukru do posypania wierzchusos custard:300 ml
mleka2
żółtka1 łyżka
curku1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub ziarenka z połowy
laski wanilii1 łyżeczka
mąki kukyrydzianej
Żółtka do sosu ucieram z
cukrem,
wanilią i
mąką kukurydzianą.
Mleko podgrzewam,by było gorące,ale nie zaczęło się gotować.Powoli wlewam
mleko do utarych
żółtek cały czas miksując,następnie całość stawiam na wolnym ogniu i mieszając,by się nie przypaliło,gotuję,aż masa zacznie gęstnieć.Gotowy sos zdejmuję z ognia i nakrywam folią spożywczą,tak by folia dotykała wierzchu sosu,zapobiegnie to powstaniu "kożucha"na powierzchni.
Jabłka kroję na ćwiartki,a te na plastry,mieszam z
cukrem i 1 łyżeczką
cynamonu,mieszam,by
jabłka otoczyły się
cukrem.W misce mieszam
masło z
mąką,większą częścią
cukru i pozostałym
cynamonem,aż do uzyskania efektu kruszonki.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Jabłka wykładam do naczynia żaroodpornego,wierzch posypuję kruszonką i
cukrem i zapiekam ok.35 min.aż wierzch ładnie się przyrumieni.