ßßß Cookit - przepis na Crumble z jabłkami i sosem custard :)

Crumble z jabłkami i sosem custard :)

nazwa

Wykonanie

Crumble,popularny brytyjski deser,zamiast pysznej szarlotki.Zapraszam,bo choć szarlotka jest w Polsce bardziej znana i częściej gości na naszych stołach,to crumble jabłkowe,przynajmniej mnie kojarzy się z jesienią dlatego pozwoliłam sobie na taką małą odmianę:)
65 dkg kwaskowych jabłek - waga po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i obraniu,jabłka powinny być takie,które rozpadną się podczas zapiekania np.antonówki
10 dkg cukru kryształu - mniejsza część do jabłek,większa do kruszonki
2 łyżeczki cynamonu
17,5 dkg mąki - użyłam pszennej i jasnej orkiszowej w nierównych proporcjach
8,5 dkg masła
trochę cukru do posypania wierzchu
sos custard:
300 ml mleka
2 żółtka
1 łyżka curku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
1 łyżeczka mąki kukyrydzianej
Żółtka do sosu ucieram z cukrem,wanilią i mąką kukurydzianą.
Mleko podgrzewam,by było gorące,ale nie zaczęło się gotować.
Powoli wlewam mleko do utarych żółtek cały czas miksując,następnie całość stawiam na wolnym ogniu i mieszając,by się nie przypaliło,gotuję,aż masa zacznie gęstnieć.Gotowy sos zdejmuję z ognia i nakrywam folią spożywczą,tak by folia dotykała wierzchu sosu,zapobiegnie to powstaniu "kożucha"na powierzchni.
Jabłka kroję na ćwiartki,a te na plastry,mieszam z cukrem i 1 łyżeczką cynamonu,mieszam,by jabłka otoczyły się cukrem.
W misce mieszam masło z mąką,większą częścią cukru i pozostałym cynamonem,aż do uzyskania efektu kruszonki.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Jabłka wykładam do naczynia żaroodpornego,wierzch posypuję kruszonką i cukrem i zapiekam ok.35 min.aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/10/crumble-z-jabkami-i-sosem-custard.html