ßßß
Składniki:400 g suchej cieciorki200 g wiórków kokosowych lub puszka mleka kokosowego*1 op. kokosowego serka z kostką kokosa – np. Danio, Tutti*2 chilli wiśniowe1 papryczka pomidorowa3 łyżki masła orzechowego3 łyżki brązowego cukru1 łyżka kuminu1 łyżeczka ziaren gorczycy3 łyżki oliwy30 g żółtej pasty currysól**Można użyć 1 puszki mleka kokosowego, dopełniając całość bulionem wegetariańskim
Przygotowanie:Dzień wcześniej:Cieciorkę wypłukać i zalać na 12 h letnią wodą, tak aby dwukrotnie przykrywała ona cieciorkę.Wiórki przepłukać i zalać wrzątkiem, tak aby woda dwukrotnie przykrywała wiórki.
Domowe mleko kokosowe :Wiórki zmiksować z wodą.Mleko przelać przez pieluchę.Wiórek kokosowych nie wyrzucamy, dodamy je do dania.
Gotowanie:Cieciorkę ugotować na półmiękko. Odlać część wody i dopełnić mlekiem kokosowym, 3 cm nad cieciorkę.Chilli ( z pestkami ) i papryczkę ( bez pestek ) drobno posiekać.Rozgrzać oliwę, wsypać na nią przyprawy, przesmażyć ok. 3 minut aż zaczną skwierczeć i pachnieć.Dodać chilli. Przesmażyć kolejne 3 minuty.Przyprawy z papryką dodać do ciecierzycy z mlekiem kokosowym.Dodać curry, cukier, masło orzechowe,1/2 zmiksowanych wiórków i gotować aż cieciorka będzie miękka.Serek wymieszać z odrobiną gorącego sosu.Zahartowany dodać do cieciorki.Gotować jeszcze 2-3 minuty i podawać, np. z chlebem naan lub pitą.
Spójrzcie co dostałam w prezencie od zaprzyjaźnionego Szefa kuchni!Nie do wiary, po zapoznaniu się z historią tego egzemplarza,pokochałam go miłością bezwarunkową.Dziękuję.
Danie dobrze smakuje podane z prażonym solonym słonecznikiem , przepis już jutro na Ania-Gotuje.Blog.plPowiązane notki:Curry z kurczaka z mlekiem kokosowymSzybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydząPolędwiczka wieprzowa po tajskuKurczak w sosie kokosowym z kurkumąSzybkie chilli con carne