Wykonanie
Pin It
Dzisiaj szybciutka kremowa zupa z dyni z azjatycką nutką. Jeśli mamy upieczoną
dynię, przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilę. Polecam też upieczenie większej ilości dyni, zmiksowanie jej i zamrożenie. Wtedy wystarczy tylko wyjąć
dynię z zamrażalnika i gotowe !Ilość
wody czy
bulionu jest zależna od tego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała :-), co też widać na zdjęciu.Składniki:700 g pieczonej dyni, u mnie
dynia melonowa Muscat de Provance250 ml
mleczka kokosowego700 ml
bulionu lub
wody1/2 małej
papryczki chili1 łyżeczka
currysólWykonanie:Wszystkie składniki zupy dokładnie blendujemy, a następnie doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku.