Wykonanie
W moim zamrażalniku zalegało jeszcze pół dyni. Po prośbach Połówka o kolejną zupę tajską postanowiłam spełnić jego zachciankę ;) Na blogu Kasi znalazłam przepis na tajską zupę z
dynią - idealnie! :) Moim zdaniem wyszło pikantnie! Zdaniem Połówka - mogłoby palić bardziej. No i
ryż mógłby być ;)Potrzebujemy (4 porcje):-
dynia (u mnie ok. 400g),- 165ml
mleka kokosowego,- 500ml
bulionu,- 2 - 4 łyżki czerwonej pasty
curry,- 1 łyżka
oliwy,-
papryczka chilli,-
sól,-
pieprz,-
natka pietruszki.W głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, zmniejszyć ogień, dodać pastę
curry - uwaga pryska! oraz pokrojoną
dynię. Smażyć na małym ogniu, często mieszać. Dodać
mleko kokosowe i zamieszać. Dodać trochę
bulionu, przykryć i gotować do miękkości. Po tym czasie - zblenderować. Dodać jeszcze
bulionu i zmiksować. Pół
papryczki chilli drobno posiekać. Gotować zupę jeszcze chwilę, doprawić
solą,
pieprzem i dodać posiekaną
papryczkę chilli. Podawać z
natką pietruszki i większymi kawałkami
papryczki chilli.