Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Od jakiegoś czasu pałam wielką miłością do prażonego
słonecznika, nie może więc brakować go w moich potrawach, wiem wiem, sam po uprażeniu jest przepyszny, aromatyczny i lekko
orzechowy, ale właśnie ten aromat skłania do eksperymentowania. Kolejną moją słabością stał się
mascarpone, który przebojem podbija
serca wszystkich którzy go próbują. Połączenie tych dwóch dzięki sosowi
śliwkowo miętowemu jest szaleństwem, którego musicie spróbować.
Składniki:6 porcji:Spód:200 g
ciastek zbożowych np. z
rodzynkami lub
żurawiną,60 g
masła60 g
masła orzechowegoMasa serowa:250 g (1 op.)
serka mascarpone350 g ( 2. op)
serka waniliowego homogenizowanego60 g
masła1/2
laski wanilii1-2 łyżki
cukru waniliowego, do smaku
Sos śliwkowy:500 g
śliwek węgierek1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżka
cukru waniliowego30 ml
whisky np.
Jack Daniels1 łyżka liści siekanej świeżej
miętydodatkowo:100 g
ziaren słonecznika, niesolonychlistki
mięty do dekoracjiPrzygotowanie:Sos:
Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować.Przełożyć do garnka , zasypać
cukrami i podsmażyć przez 10 minut. Dodać
przyprawę do piernika i
whisky.Gotować na dużym ogniu przez 25 minut aż się zredukuje , a
owoce rozpadną.Dodać
miętę. Odstawić do przestudzenia.Spód:
Ciastka zmiksować lub utłuc tłuczkiem ( warto je włożyć do woreczka , owinąć ścierką a później zmiażdżyć).
Masło rozpuścić dodać
masło orzechowe, mocno podgrzać.Wymieszać z kruszonymi
ciastkami. Masa powinna być lepka.Formę* wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niego masę, wyrównać i schować do lodówki.*Może być dowolnej wielkości : u mnie sernik miał być ułożony piętrowo stąd duża płaska forma : 25 x 40 cm.Wy możecie użyć tortownicy np. 22-23 cm wtedy sernik będzie wyższy i przyjmie formę
tortu, polecam oblać go sosem w całości,udekorować
słonecznikiem i
miętą i kroić jak tort. Wyższy sernik musi dłużej tężeć.Sernik:
Masło rozpuścić z
cukrem. Dodać ziarna z połowy
laski wanilii oraz samą laskę.Podgrzać, spienić , odstawić.
Mascarpone wymieszać z ciepłym
masłem , dodać
serki.Masę wylać na spód z
ciastek.Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.Sernik łatwo się kroi polecam jednak podawać go piętrowo : sernik kroimy w kawałki : 5 x 5 cm lub (4×4 cm) ,przekładamy porcje sernika sosem i
słonecznikiem :sernik,sos,
słonecznik,dwa lub trzy
razy dekorując listkami
mięty.Powiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik z
wiśniami z sosem
truskawkowymNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z
rodzynkamiSernik
waniliowy z polewą na WielkanocTort
Kokosowy z
mascarpone,
śmietaną i
czekoladą