ßßß
Składniki:6 porcji:Spód:200 g ciastek zbożowych np. z rodzynkami lub żurawiną,60 g masła60 g masła orzechowegoMasa serowa:250 g (1 op.) serka mascarpone350 g ( 2. op) serka waniliowego homogenizowanego60 g masła1/2 laski wanilii1-2 łyżki cukru waniliowego, do smakuSos śliwkowy:500 g śliwek węgierek1/3 szklanki cukru1 łyżeczka przyprawy do piernika1 łyżka cukru waniliowego30 ml whisky np. Jack Daniels1 łyżka liści siekanej świeżej miętydodatkowo:100 g ziaren słonecznika, niesolonychlistki mięty do dekoracjiPrzygotowanie:Sos:Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować.Przełożyć do garnka , zasypać cukrami i podsmażyć przez 10 minut. Dodać przyprawę do piernika i whisky.Gotować na dużym ogniu przez 25 minut aż się zredukuje , a owoce rozpadną.Dodać miętę. Odstawić do przestudzenia.Spód:Ciastka zmiksować lub utłuc tłuczkiem ( warto je włożyć do woreczka , owinąć ścierką a później zmiażdżyć).Masło rozpuścić dodać masło orzechowe, mocno podgrzać.Wymieszać z kruszonymi ciastkami. Masa powinna być lepka.Formę* wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niego masę, wyrównać i schować do lodówki.*Może być dowolnej wielkości : u mnie sernik miał być ułożony piętrowo stąd duża płaska forma : 25 x 40 cm.Wy możecie użyć tortownicy np. 22-23 cm wtedy sernik będzie wyższy i przyjmie formę tortu, polecam oblać go sosem w całości,udekorować słonecznikiem i miętą i kroić jak tort. Wyższy sernik musi dłużej tężeć.Sernik:Masło rozpuścić z cukrem. Dodać ziarna z połowy laski wanilii oraz samą laskę.Podgrzać, spienić , odstawić.Mascarpone wymieszać z ciepłym masłem , dodać serki.Masę wylać na spód z ciastek.Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.Sernik łatwo się kroi polecam jednak podawać go piętrowo : sernik kroimy w kawałki : 5 x 5 cm lub (4×4 cm) ,przekładamy porcje sernika sosem i słonecznikiem :sernik,sos, słonecznik,dwa lub trzy razy dekorując listkami mięty.Powiązane notki:Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąSernik z wiśniami z sosem truskawkowymNajlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkamiSernik waniliowy z polewą na WielkanocTort Kokosowy z mascarpone, śmietaną i czekoladą