ßßß Cookit - przepis na SERNIK TIRAMISU

SERNIK TIRAMISU

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Spód:
150 g ciasteczek digestive
80 g masła
1 łyżka cukru pudru
około 1 paczka podłużnych biszkoptów
1 łyżka kawy
1 łyżka cukru
50 ml cherry
Masa serowa:
500 g kremowego twarożku
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki śmietany
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Spód:
Ciasteczka umieścić w mikserze, dodać cukier, rozdrobnić.
Roztopić masło, dodać do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć koniecznie papierem do pieczenia. Pokruszonymi ciasteczkami wyłożyć spód tortownicy.
Podłużne biszkopty przyciąć po skosie do wysokości tortownicy. Ułożyć je po boku tortownicy.
Kawę rozpuścić we wrzącej wody, dodać cukier oraz cherry, wymieszać.
Odkroić końcówki biszkoptów na około 2 cm. Zanurzyć je w kawie i ułożyć z nich 2 koła na wyłożonej ciasteczkami tortownicy.
Masa serowa:
Rozgrzać piekarnik do 180 o
Rozpuścić kawę w dwóch łyżkach wody.
Ubić twarożek z serkiem mascarpone. Stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy.
Dodać jajka oraz przygotowaną kawę i dokładnie wymieszać.
Masę wylać do tortownicy. Przykryć folią aluminiową, aby biszkopty nie spaliły się w trakcie pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut.
Wyjąc sernik z piekarnika. Wylać na niego równomiernie śmietankę. Wstawić sernik jeszcze na około 8 minut do piekarnika.
Powiązane wpisy:
Muffinki tiramisu
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK WIŚNIOWOCZEOLADOWY
Kostka Alpejska
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/03/sernik-tiramisu