Wykonanie
Przepis z bloga Słodkiej Babeczki.Spód:120 g
ciastek zbożowych (np.Digestive)2 łyżeczki
kakao50 g
masła roztopionego
Ciastka wrzucić do blendera i pokruszyć, dodać
kakao i
masło. Ma powstać mokry piasek.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi
ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa:400 g
twarogu 2 krotnie zmielonego (może byc z wiaderka)150 g
serka mascarponeziarenka z 1
laski wanilii1 łyżka budyniu
waniliowego (proszku)60 g
cukru pudru200 g
białej czekolady roztopionej w kąpieli
wodnej (przestudzonej)3
jajkaDodatkowo:200 g mrożonych lub świeżych
żurawin (ewentualnie
wiśnie)Wszystkie składniki oprócz
jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym
jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120 g
żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę
żurawiny.Piec w kąpieli
wodnej. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec w 180°C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić czas pieczenia. Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki, a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.SMACZNEGO