Wykonanie
Kolejny sernik jaki trafia do kolekcji tych "ulubionych". Cudownie kremowy, delikatny o idealnej strukturze i konsystencji.
Słodycz białej czekolady przełamana kwaskowym smakiem
żurawiny. Idealnie będzie smakować również z
wiśniami,
czerwoną porzeczką lub np
granatem o ile nie przeszkadzają Wam ziarenka :)Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki - ilość składników jednak dostosowałam do tortownicy 24 cm :) - Polecam Wam baaardzo :)Tortownica 20 cmSkładniki na spód120g
ciasteczek digestive2 łyżeczki
kakao50g roztopionego
masłaSkładniki na masę
serową:400g
sera twarogowego zmielonego trzykrotnie150g
serka mascarpone1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik) lub ziarenka z 1
laski wanilii1 łyżka budyniu
waniliowego w proszku60g
cukru pudru200g
białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej3
jajkaponadto:200g mrożonej lub świeżej
żurawiny (doskonały będzie również z
wiśniami lub
granatem)Tortownica 24 cmSkładniki na spód210g
ciasteczek digestive3 łyżeczki
kakao80g roztopionego
masłaSkładniki na masę
serową:600g
sera twarogowego zmielonego trzykrotnie200 g
serka mascarpone1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (klik) lub ziarenka z 1
laski wanilii1,5 łyżki budyniu
waniliowego w proszku85g
cukru pudru300g
białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej5
jajekponadto:290g mrożonej lub świeżej
żurawiny (doskonały będzie również z
wiśniami lub gr anatem)Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić. Składniki na spód bardzo dokładnie zmiksować. Masą
ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównac i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować.Większość
żurawiny (ok. 180-200g) wmieszać delikatnie do masy.Wylać ją delikatnie na
ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypać resztę
żurawiny.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzątkiem. Tortownicę umieszczamy na środkowym poziomie i pieczemy sernik 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie sernik wyjąc, wystudzić. Wystudzony wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego :)