Wykonanie
Został nam cały słoiczek
jagód z urlopu mmm co by tu z nimi zrobić? może Sernik
jagodowy z
białą czekoladą:)Spód
ciasteczkowy:225 g
ciasteczek Oreo70 g
masłaMasa serowa:700 g
twarogu mielonego trzykrotnie (może być
twaróg wiaderkowy, ale musi być zwarty i ścisły)100 ml
śmietany kremówki100 g
serka mascarpone200 g
białej czekolady150 g
cukru pudru3
jajka2 szklanki
jagód, wcześniej przebranych i umytych1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiWierzch:200 ml
śmietanki kremówki1-2 łyżki
cukru pudru½ szklanki
jagódPrzygotowanieSpód:
Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek (razem z kremowym środkiem).
Masło rozpuścić w rondelku, dodać do pokruszonych
ciasteczek, wymieszać.Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
boków niczym nie wykładać. Masę
ciasteczkową wyłożyć równomiernie na spód tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.Masa serowa:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, przestudzić.
Jagody zmiksować na mus w malakserze/blenderze.Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz roztopionej
białej czekolady) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną
czekoladę, zmiksować.Masę
serową wylać na
ciasteczkowy spód.Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do ½ wysokości gorącą
wodą.Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Wierzch:Kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika. Na
bitą śmietanę wyłożyć
jagody.Smacznego :)