Wykonanie
Cudownie kremowy, idealnie słodki z fantastyczną leciutko chrupiącą
bezową kołderką. Nie sposób mu się oprzeć...Sernik ten wypatrzyłam jakiś czas temu na stronie Takie tam moje pomysły, dodałam do niego warstwę eton mess podobną do już publikowanego kiedyś sernika (klik). Wyszło obłędnie więc bez chwili wahania - polecam Wam baaardzo :)Składniki na spód:225g
ciastek digestiveok. 60g miękkiego
masłaCiasteczka dokładnie zmiksować blenderem. Dodać
masło i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem a boki natłuścić. Masą
ciasteczkową dokładnie wylepić dno. Wyrównać i odstawić do lodówki celem schłodzeniaSkładniki na warstwę
serową:700g
sera twarogowego (zmielony trzykrotnie lub wiaderkowy)3
jajka200g
białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli
wodnej)2 łyżki budyniu
waniliowego lub
śmietankowego2 łyżki
cukru z
wanilią (klik)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik)500ml
borówekBorówki zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze do połączenia składników - nie za długo.Na koniec partiami dodajemy rozpuszczoną
czekoladę. Zmiksować.Masę
serową wylać na
ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 160 stopni.Upieczony sernik wystudzić a następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Składniki na Eton mess:500g
śmietany kremówki 36%1/2 łyżki
cukru pudru15szt średnich bezików (średnica ok 3cm)200g
borówekŚmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i miksować jeszcze chwilę.
Bezy pokruszyć i wmieszać delikatnie do
śmietan.Eton mess wyłożyć na sernik, udekorować wcześniej
borówkami i listkami
mięty. Podawać od razu. Smacznego :)