Wykonanie
Kocham serniki, lekkie, delikatne, kremowe.... Takie jak ten :) Punktem wyjścia do jego zrobienia był sernik z Kwestii Smaku, jednak z oryginalnego przepisu pozostało bardzo niewiele :). Jak zwykle musiałam po swojemu pokombinować i
powiem Wam, że wyszło cudownie.... Jednogłośnie wszyscy stwierdzili, że to jeden z najlepszych serników jakie jedliśmy... Obłędnie kremowy, delikatny z cudownym
borówkowym Eton mess na wierzchu.... Ten pomysł był strzałem w dziesiątkę! Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na spód:250g
ciasteczek digestive lub zbożowych50g mięciutkiego
masłaCiasteczka zmielić w malakserze, dodać
masło i miksować jeszcze chwile do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Boki natłuścić i obsypać
kaszą manną. Masą
ciasteczkową dokładnie wylepić spód tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki celem schłodzenia.Składniki na masę
serową:1000g
sera białego trzykrotnie zmielonego (ja wyjątkowo użyłam wiaderkowego)3
jajka5 łyżek
cukru z
wanilią (klik)270g
białej czekolady2 płaskie łyżki budyniu
waniliowego2 łyżki
adwokata150g
borówekBiałą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i przestudzić. Wszystkie składniki za wyjątkiem
borówek krótko, ale dokładnie zmiksować. Wlać na spód
ciasteczkowy. Na wierzch wyłożyć równomiernie i delikatnie
borówki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp 150 stopni przez 30 min, następnie zwiększyć temp do 160 stopni i piec kolejne 30 minut.Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku a następnie wstawić na noc do lodówki. Można poluzować obręcz tortownicy by sernik mógł "oddychać".500g
śmietany kremówki 36%1/2 łyżki
cukru pudru15szt średnich bezików (średnica ok 3cm)200g
borówekŚmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i miksować jeszcze chwilę.
Bezy pokruszyć i wmieszać delikatnie do
śmietany razem z większością
borówek (troszkę odłozyć do dekoracji).Eton mess wyłożyć na sernik, udekorować wcześniej odłożonymi
borówkami i listkami
mięty. Podawać od razu. Smacznego :)