Wykonanie
Bardzo smaczne,
waniliowe na 3 kęsy, z dodatkiem świeżych
owoców. Eleganckie, znikają ekspresowo.
Spody mi wyszły lekko wilgotne ale w niczym to nie przeszkadzało. Foremki nie muszą być podłużne mogą być to formy do muffin. Zrobiłam je na roczek mojej myszki i był to strzał w 10. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .
Składniki na spód : ( na około 12 serniczków )1 szklanka rozdrobnionych
ciastek digestive ( można użyć innych kruchych )4 łyżki roztopionego
masłaMasło dobrze mieszamy z pokruszonymi
ciastkami.Formy wykładamy papilotkami. Na dno każdej wykładamy około łyżki
ciastek i delikatnie wyrównujemy go lekko dociskając. Odstawiamy.Masa serowa :350 g kremowego
serka typy "philadelphia" lub mielony
twaróg ( u mnie
twaróg przekręcony przez maszynkę 2-krotnie)2
jaja ale jeśli dacie
twaróg jak ja dodajemy tylko 1
jajo4 łyżki kwaśnej
śmietany1/3 szklanki
cukrucukier waniliowy ( dałam 16 g )łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSer ucieramy z
cukrami,
śmietaną i ekstraktem. Następnie cały czas ucierając dodajemy po 1
jajku.Masą
serową wypełniamy foremki do 3/4 wysokości.Pieczemy w temp. 175°C przez około 20 minut. Gdy się upieką wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy serniczki na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i schładzamy w lodówce przez kilka godzin ( u mnie przez noc ).Podajemy ze świeżymi
owocami, można również z
konfiturą,
bitą śmietaną czy co nam tylko przyjdzie do głowy. Same smakują równie wybornie :)Smacznego :)