Wykonanie
Bardzo smaczna, bardzo syta. Można dodać do niej jabłuszka i uzyskamy bardzo ciekawą odmianę
ryżu z jabłkami. Ja podałam ją z frużeliną
malinową,
bitą śmietanką i też była bardzo smakowita :)
200 gramów
białego ryżu ( waga suchego)3
jaja0,5 szklanki
cukru2 płaskie łyżki
cukru waniliowego350 gramów
twarogu półtłustego + 2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany ( można dać każdy wiaderkowy)2 łyżki ( z małą górką) budyniu
waniliowego bez
cukru100 gramów zimnego
masła na wierzch
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Białka oddzielić od
żółtek,
białka ubić na sztywno,
żółtka utrzeć z
cukrami na puszystą masę.
Twaróg przepuścić przez praskę, utrzeć ze
śmietaną, masą
żółtkową,
budyniem, połączyć z lekko ciepłym
ryżem, dodać pianę z
białek, wymieszać delikatnie.Formę żaroodporną wysmarować
masłem, wyłożyć masę
ryżowo –
twarogową, wyrównać powierzchnię, na wierzch pokładać plasterki
masła. Piec około 30 minut w 220 stopniach.