Wykonanie
Przepis na podstawie bardzo starego przepisu, który zapisałam jako dziecko w notatniku kulinarnym jakieś 30 lat temu. Już wtedy lubiłam gotować.
Na jakieś 50-60 sztuk (dokładnie nie liczyłam)2
jajka250 g
twarogu500 g
mąki250 g gęstej kwaśnej
smietany125 g
masła1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoMąkę wymieszać z
sodą,
cukrem waniliowym i
cukrem, dodac posiekane
masło. Dodać pozostałe składniki i wyrobic ciasto. Będzie dość luźne. Miske z
ciastem przykryć i wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Następnie wyjąc podsypac
mąką, wałkować i wykrwac foremkami
ciasteczka. Piec w temperaturze 180 st C. ok 10-12 minut na złoty kolor.