Wykonanie
Sernik, ciasto niezwykle pyszne, ale ja mam raczej, do tego rodzaju wypieku, dwie lewe ręce. Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!!
Kruche ciasto :120 g miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru1
jajko1 1/4 szklanki
mąkiMasa serowa:1 kg
twarogu1 1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
mąki3
jajka1 łyżka
cukru waniliowego1 szklanka kremówki 30 %1 puszka masy kajmakowejWykonanie:Piekarnik nagrzewam do 180'C.
Masło ucieram z
cukrem na krem, dodaję
jajko,
mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę.
Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo
cukier a następnie
mąkę. Wbijam po jednym
jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypuję
cukier waniliowy. Kremówkę ubijam osobno, zmniejszam obroty do minimum i bardzo cienkim strumieniem wlewam masę
serową do ubitej kremówki. Piekarnik nagrzewam do 220'C, masę
serową przelewam na podpieczone ciasto, wstawiam do piekarnika na 10 min, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160'C , piekę ciasto jeszcze 30 min, następnie zmniejszam do 100'C i dopiekam jeszcze przez 10-15 min. Wyłączam piekarnik, ciasto zostawiam na ok 30 min. Wyjmuje z piekarnika i zostawiam, aż całkowicie ostygnie. Zimny, smaruję masą kajmakową po wierzchu. I gotowe :)