ßßß Cookit - przepis na Sernik idealny z kajmakiem

Sernik idealny z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Sernik, ciasto niezwykle pyszne, ale ja mam raczej, do tego rodzaju wypieku, dwie lewe ręce. Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!!
Kruche ciasto :
120 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 1/4 szklanki mąki
Masa serowa:
1 kg twarogu
1 1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka kremówki 30 %
1 puszka masy kajmakowej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo cukier a następnie mąkę. Wbijam po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypuję cukier waniliowy. Kremówkę ubijam osobno, zmniejszam obroty do minimum i bardzo cienkim strumieniem wlewam masę serową do ubitej kremówki. Piekarnik nagrzewam do 220'C, masę serową przelewam na podpieczone ciasto, wstawiam do piekarnika na 10 min, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160'C , piekę ciasto jeszcze 30 min, następnie zmniejszam do 100'C i dopiekam jeszcze przez 10-15 min. Wyłączam piekarnik, ciasto zostawiam na ok 30 min. Wyjmuje z piekarnika i zostawiam, aż całkowicie ostygnie. Zimny, smaruję masą kajmakową po wierzchu. I gotowe :)
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/02/sernik-idealny-z-kajmakiem.html