Wykonanie
Przepis na te oponki pochodzi ze strony "Moje Wypieki". Oponki piekłam już wielokrotnie. Ich zaletą jest to, że nie mają w swoim składzie
ciasta drożdżowego a przez to nie trzeba poświęcać czasu na jego wyrastanie i czas ich przygotowania jest skrócony do minimum. Oponki są leciutkie, puszyste, bardzo smaczne. Zmniejszyłam proporcje składników, oponek wyszło 20 sztuk.
Składniki:- 250 g
twarogu- 2
jajka- 1 łyżka gęstej
śmietany- 1 łyżka
cukru- łyżka
cukru waniliowego- 1/2 łyżeczki
sody- około 2 szklanki
mąkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Wykrawać szklanką koła a w środku każdego z nich mniejsze kółko - ja użyłam zakrętki od butelki gdyż kieliszek jest nieco zbyt duży. Smażyć z obydwu stron na głębokim rozgrzanym tłuszczu. Wykładać na ręcznik papierowy celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu, posypać obficie
cukrem pudrem.