Wykonanie
Małe pyszne rogaliki i do tego mała też pyszna i cudownie pachnąca
kawa ..... Przepis znaleziony w jakiejś starej gazecie i cytuję w całości, a w nawiasach moje zmiany..i tak prawdę mówiąc
proszku do pieczenia można dać jeszcze mniej , bo i tak rogaliki rosły jak szalone..Część upiekłam w specjalnej blaszce do rogalików, a część na blaszce, uformowane w kształt półksiężyca..i te rosły jeszcze bardziej niż szalone...za blisko siebie je poukładałam i złączyły się ze sobą.. takie rogaliki są, a raczej były [ bo już zjedzone]smaczne..3 szkl.
mąki0,5 kg
twarogu [ dałam mielony
twaróg z wiaderka]1 szkl.
cukru [ można dać mniej]1
jajko3 łyżki gęstej
śmietany [ nie dałam]
cukier waniliowy3 łyżki
proszku do pieczenia [dałam 2 łyżeczki]
Twaróg zemleć [mój był zmielony], połączyć z resztą składników i dokładnie wyrobić ciasto.Z ciasta uformować wałeczki, pokroić na kawałki i wygiąć w kształt półksiężyca [ ja piekłam w specjalnej foremce na rogaliki].Ułożyć na blaszce i piec około 15-20 minut w temp.180 stopni.