Wykonanie
Wczoraj był tłusty czwartek. Jak to zwykle na jakieś święto splot codziennych wydarzeń uniemożliwia mi "wstrzelenie się" swoją kulinarną pisaniną w tematykę. Tak też było wczoraj i przedwczoraj. Kumulacja obowiązków pozbawiła mnie czasu na przyjemności. Dla równowagi pozostanę w tematyce słodkości i przedstawię przepis na prosty w wykonaniu sernik
waniliowy w
polewie czekoladowej. Przyznam z resztą, ze to pierwszy pieczony sernik jaki samodzielnie wykonałam. Skoro mi się udał to znaczy, że Wam też wyjdzie, jeśli tylko spróbujecie ;)
Składniki (na jedną blaszkę):1/2 kg
twarogu półtłustego lub tłustego (ale i z chudego wyjdzie)2
jaja1/2 szklanki
cukru1/2
cukru waniliowego1 opakowanie budyniu
waniliowego1/3
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Żółtka miksujemy z
cukrami. Dodajemy
masło i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo
ser i miksujemy na gładko (w miarę możliwości). Przeciwnicy grudek mogą
ser najpierw przepuścić przez maszynkę. Następnie wsypujemy proszek budyniowy,
proszek do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną - miksujemy jeszcze chwilę. Schłodzone
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Delikatnie mieszamy z masą
serową. W wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
bułką blaszce układamy
biszkopty lub
herbatniki. Wykładamy masę
serową. Wyrównujemy. Pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 170-175 stopni przez 60-70 minut (to już zależy od piekarnika). Sernik studzimy nie wyciągając z pieca, więc warto piec go kilka minut krócej bo i tak dojdzie.
Kiedy ostygnie przygotowujemy polewę. Zapraszam po przepis Polany sernik dekorujemy wedle uznania i wstawiamy do lodówki na ok godzinkę. Pyszności gotowe.
Przygotowanie sernika zajmuje ok 20 minut. Wystarczy go upiec i po wystudzeniu pyszny deser gotowy. Także bez polewy będzie doskonale smakował - np podany z ulubioną
konfiturą owocową.Przepis ten zmiksowałam z dwóch receptur, które znajdziecie w:Kulinarnym Zakątku AO12Smakowitym Zaułku