Wykonanie
Kiedyś podczas pogaduszek z sąsiadką dowiedziałam się ze nie każdy lubi serniki pieczone na spodach . Ja osobiście nigdy nie
jadłam sernika bez ciasta, ale przeglądając swoje zbiory natknęłam się na takowy przepis. Więc postanowiłam go sprawdzić, więc na święta zrobiłam ów sernik. A że bloga nie miałam to o fotografowaniu nie myślałam. Jak blog powstał to nawet okruchów już nie było. Muszę dodać że sernik należy piec w niewielkiej ale głębokiej formie, wówczas jest wyższy. W najbliższym czasie postaram się nadrobić zaległości. .
Składniki:1 kilogram
twarogu1 szklanka
cukru12 dag
masła lub
margaryny6
jajek1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowyWykonanie:
Twaróg zmielić i dobrze rozetrzeć z
masłem,
żółtka ubić z 1/2 szklanki
cukru. Ubić
białka i pod koniec dodać resztę
cukru. Wymieszać
twaróg z
żółtkami, dodać
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną i pianę oraz dowolne dodatki:
rodzynki,
skórkę pomarańczową,
cytrynową. Formę wysmarować
masłem, wysypać
tartą bułką, wyłożyć masę
serową, wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 45 minut.