Wykonanie
Przepis z tej strony, choć spotkałam go na kilku innych ;)Zauważyłam, że
ciasteczka Oreo coraz częściej wykorzystywane są przez blogerki do wyrobu ciast...Jak dla mnie to
ciastko jest bardzo słodkie i
mogę pozwolić sobie na dwa
ciasteczka przy
kawie...Za to sernik wyszedł mokry, mięciutki i mimo iż w przepisie trzeba było poczekać noc na jego skonsumowanie, ja i rodzice już po małym kawałku jedliśmy jak tylko ostygł ;P
Składniki:600 g
twarogu zmielonego 2-krotnie250 ml kwaśnej
śmietany (18%)3
jajka2 łyżki
maki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub kilka kropel aromatu/2-3 łyżeczki
cukru waniliowego3/4 szkl.
cukru160 g
ciastek na spód + 70 g
ciastek pokruszonych - do posypania (bez masy)60 g
masłaPrzygotowanie:
Masło roztopić i ostudzić.
Ciastka pokruszyć np blenderem i wymieszać z roztopionym
masłem.Tortownicę o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową przełożyć do przygotowanej tortownicy i dobrze "wklepać" dno.
Jajka roztrzepać, krótko zmiksować.Dodać ekstrakt
waniliowy oraz
twaróg po łyżce i dokładnie mieszać.Dodać kwaśna
śmietanę,
mąkę ziemniaczaną i
cukier ciągle mieszając.Gdy masa będzie już gładka przelać ją na przygotowany spód z
ciastek.Piekarnik rozgrzać do temp 170 st. C. Włożyć do niego ciasto i od razu zmniejszyć temp do 150 st. C i piec z parą ( tzn, wstawić na spód naczynie z
wodą) przez 90 min.Sernik po tym czasie powinien być sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i schłodzić przez noc w lodówce.Wystudzony oprószyć pokruszonymi
ciastkami.Smacznego ;)