Wykonanie
Te
ciasteczka to genialny pomysł na spód do mini serniczków! Oczywiście mogą być każde inne,ale te mają idealny rozmiar, no i są pyszne:). Część
ciasteczek znajduje się także w samej
masie sernikowej, a rozgrzeszające jest jedynie to,że nie używa się w tym przepisie ani odrobiny
masła ,
oleju i
mąki. Same serniczki są obłędne, i to przy bardzo małym nakładzie pracy i składników. Polecam!Mini serniczki z
ciasteczkami oreo (30 szt.)Składniki:42
ciasteczka oreo (30 w całości, 12 z grubsza pokrojone)900 g dobrze zmielonego,kremowego
twarogu sernikowego, w temp. pokojowej1 szklanka
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4 duże
jajka, lekko roztrzepane1 szklanka kwaśnej
śmietanyszczypta
soliPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 140 oC.Przygotuj formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami. Włóż po 1
ciasteczku oreo do każdej papilotki.Do miski miksera włóż
twaróg i miksuj go na średniej prędkości,aż będzie idealnie kremowy, od czasu do czasu zdrap nadmiar ciasta ze ścianek miski najlepiej silikonową szpatułką. W trakcie miksowania dosypuj po trochu
cukier a następnie dodaj ekstrakt z
wanilii.Następnie także w trakcie miksowania dolewaj po trochu lekko ubite
jajka,
śmietanę i na końcu dodaj szczyptę
soli.Wsyp do masy twarogowej pokruszone
ciastka i wymieszaj szpatułką.Rozłóż masę równomiernie do papilotek, ma jej wystarczyć na wypełnienie ich prawie w całości.Włóż formę do piekarnika i piecz ok 22 minut, odwracając blachę w połowie pieczenia.Po wyjęciu z piekarnika przełóż serniczki na kratkę do całkowitego wystudzenia.Włóż je do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc) i podawaj bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.Smacznego!
Share the post "Mini serniczki z
ciasteczkami oreo"