Tradycyjne Ucierane Ciasto Cytrynowe

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pamiętacie wpis sprzed kilku dni ? Było nim pyszne ciasto różane z kremem. Pisałam w notce, że ciasta z kremem są najlepsze do kawy według moim degustatorów, szeroko pojętych, bo jest to rodzina i przyjaciele. Natomiast moim zdaniem najlepszym ciastem do kawy jest właśnie to które zaraz będziecie mieli okazję zobaczyć. Cytrynowe z wyraźną maślaną nutą, wilgotne i pięknie żółciutkie od wiejskich jajek. Wspaniałe. Aromat cytryn idealnie komponuje się z kawą, a ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie je upieczcie, bo sposób jego przygotowania jest bardzo prosty.
Składniki:
forma 11 x 35 cm
250 g masła + 1 łyżka
2 cytryny
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki tortowej + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
ew. cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło ( ewentualnie margarynę ) utrzeć do puszystości z cukrem pudrem.
Cytryny sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę, jedynie żółtą część, po czym wycisnąć do naczynia sok, pozbyć się pestek i wymieszać go ze skórką. Odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Do masy maślanej wbijać po jajku, każde kolejne po połączeniu poprzedniego z masą.
Następnie dodać połowę mieszanki mącznej i sok ze skórką ( cały). Zmiksować.
Wsypać resztę mąki. Ponownie zmiksować.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Przełożyć ciasto.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
Przepis jest modyfikacją przepisu Pani Krysi.
Ciasto przed pieczeniem wygląda tak :
Natomiast po upieczeniu staje się żółciutkie:
A tak wygląda kawa Jacobs po zaparzeniu czyli to co kobiety lubią najbardziej, kawa , ciasto i pięknie pachnący majowy bez
Powiązane notki:
Kruche cytrynowe ciasteczka idealne na prezent
Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Ciasteczka cytrynowe z żurawiną i migdałami jak cantuccini ( w 15 minut)
Anielskie ciasto z białek ze śmietaną i kawą Jacobs
Pyszne i łatwe ciasto czekoladowe w 5 minut
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/05/01/maslane-ciasto-cytrynowe-idealne-do-kawy