ßßß
Składniki:forma 11 x 35 cm250 g masła + 1 łyżka2 cytryny1 szklanka cukru pudru2 szklanki mąki tortowej + 1 łyżka2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaew. cukier puder do posypania
Przygotowanie:Masło ( ewentualnie margarynę ) utrzeć do puszystości z cukrem pudrem.Cytryny sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę, jedynie żółtą część, po czym wycisnąć do naczynia sok, pozbyć się pestek i wymieszać go ze skórką. Odstawić.Mąkę przesiać z proszkiem.Do masy maślanej wbijać po jajku, każde kolejne po połączeniu poprzedniego z masą.Następnie dodać połowę mieszanki mącznej i sok ze skórką ( cały). Zmiksować.Wsypać resztę mąki. Ponownie zmiksować.Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.Przełożyć ciasto.Piec 40 minut w 180 stopniach.Przepis jest modyfikacją przepisu Pani Krysi.Ciasto przed pieczeniem wygląda tak :
Natomiast po upieczeniu staje się żółciutkie:
A tak wygląda kawa Jacobs po zaparzeniu czyli to co kobiety lubią najbardziej, kawa , ciasto i pięknie pachnący majowy bez
Powiązane notki:Kruche cytrynowe ciasteczka idealne na prezentMaślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkamiCiasteczka cytrynowe z żurawiną i migdałami jak cantuccini ( w 15 minut)Anielskie ciasto z białek ze śmietaną i kawą JacobsPyszne i łatwe ciasto czekoladowe w 5 minut