Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 150 gramów
cukier 120 gramów
jajka 1 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
migdały 150 gramów
cukier puder 150 gramów
białka 0,5 sztukWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z
masłem, dodać
śmietanę, 120g
cukru oraz
jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Sparzone, obrane i wysuszone
migdały zmielić i utrzeć z
cukrem pudrem i
białkiem, dolewając co jakiś czas po łyżce
wody (w
sumie ćwierć szklanki). Zimne ciasto podzielić na 2 nierówne części(2/3 i 1/3). Większy kawałek rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną, średnią, tortownicę, po nakłuwać widelcem. Rozsmarować na nim masę
migdałową. Resztę ciasta rozwałkować na placek grubości 0,5 cm, pokroić na 1cm paski, ułożyć je na wierzchu ciasta, tak by utworzyły kratkę. Piec 40-50 min.Uwagi:
Masło można zastąpić
margaryną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: