ßßß Cookit - przepis na Placek z migdałami

Placek z migdałami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 150 gramów
cukier 120 gramów
jajka 1 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
migdały 150 gramów
cukier puder 150 gramów
białka 0,5 sztuk
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z masłem, dodać śmietanę, 120g cukru oraz jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Sparzone, obrane i wysuszone migdały zmielić i utrzeć z cukrem pudrem i białkiem, dolewając co jakiś czas po łyżce wody (w sumie ćwierć szklanki). Zimne ciasto podzielić na 2 nierówne części(2/3 i 1/3). Większy kawałek rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną, średnią, tortownicę, po nakłuwać widelcem. Rozsmarować na nim masę migdałową. Resztę ciasta rozwałkować na placek grubości 0,5 cm, pokroić na 1cm paski, ułożyć je na wierzchu ciasta, tak by utworzyły kratkę. Piec 40-50 min.
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7238/Placek-z-migdalami