Wykonanie
Na zakończenie mojej akcji Kuchnia skandynawska przygotowałam razem z innymi blogerami kulinarnymi skandynawskie ciasta. Piekły razem ze mną: Dobromiła, Mirabelka,
Maggie i Siaśka .
Składniki:250 g
mąki150 g
masła120 g
cukrużółtko2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa migdałowa:200 g
migdałów130 g
cukru pudrubiałko1/3 szklanki
wody1.
Migdały sparzyć, obrać i wysuszyć w piekarniku. Następnie zmielić w blenderze.2. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części (2/3 + 1/3).3. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną tortownicę.4. Przygotować masę
migdałową: zmielone
migdały utrzeć z
cukrem pudrem i
białkiem dodając po trochu około 1/3 szklanki
wody.5. Wyłożyć masę
migdałową na warstwę ciasta.6. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paski, z których należy zrobić kratkę na
masie migdałowej.7. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Podawać z kwaskowym
dżemem, np. z
czerwonej porzeczki. Przepis pochodzi z książki Macieja E. Halbańskiego Potrawy z różnych stron świata . Dodałam kilka poprawek.