Wykonanie
Wkrótce w ogródkach pojawi się
agrest, dlatego już teraz podsuwam przepis na pyszne kruche ciasto z jego dodatkiem. Można użyć także
agrestu z kompotu. Słodka kisielowa pianka przełamuje kwaskowaty smak
owocu, dzięki
czemu ciasto jest naprawdę smaczne.*foremka 25*34 cmSkładnikina ciasto:3 szklanki
mąki250 g
masła5
żółtek2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
śmietany300 g
agrestu pokrojonego na połówki na piankę:5
białek1 szklanka
cukru40 g
kisielu truskawkowego*Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i wylepić nią dno blaszki do pieczenia. Na cieście rozłożyć
agrest.
Białka ubić na pianę, powoli wsypywać
cukier a na końcu
kisiel. Wyłożyć na
agrest. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190*C około 40 minut.Do zrobienia pianki kisielowej użyłam
kisielu firmy Master Cook. Świetnie się sprawdził i nadał piance ładny, wyraźny kolor. Duże opakowanie takiego
kisielu w dobrej cenie oraz wiele innych produktów cukierniczych możecie kupić tutaj: www.przyprawypremium.pl