ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z porzeczkami

Pleśniak z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Pleśniak z porzeczkami- smakuje pysznie..
3 szkl. mąki
250 g masła
1 łyżka śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2/3 szkl. cukru
porzeczki
4 białka
1 szkl.cukru pudru
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę , masło, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na blaszce. Schłodzić. Dwie pozostałe części włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika .Na schłodzone ciasto wyłożyć porzeczki. Na owoce ścieramy na tarce ciasto, na to wykładamy ubitą pianę z białek a następnie ścieramy trzecią część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/07/plesniak.html