ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z borówkami i bezową pianką

Kruche ciasto z borówkami i bezową pianką

nazwa

Wykonanie

Połączenie klasycznego kruchego ciasta z borówkami okazało się bardzo dobrym wyborem na gorące dni. Owoc borówki daje lekko kwaskowaty smak, dzięki czemu ciasto nie staje się zbyt słodkie. Ciasto jest bardzo uniwersalne, dlatego możemy je łączyć z różnymi owocami, uzyskując za każdym razem inny smak.
Warto dodać, że borówka ma w sobie wspaniałe właściwości. Działa uspokająco i przeciwbólowo, wspomaga pracę oczu, a w dodatku obniża poziom "złego" cholesterolu i podnosi poziom "dobrego". Sezon na borówki teraz w pełni, wiec wykorzystajmy ten czas.
Składniki:
(brytfanna o wymiarach 35×25 cm)
Ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
200 g. zimnego masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
2 szklanki borówek
1 łyżka mąki
Etapy przygotowania:
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, nastepnie dodajemy zimne masło i siekamy je nożem. Dodajemy cukier, żółtka i śmietanę. Całość zagniatamy. Kiedy ciasto jest już gotowe, dzielimy je na dwie części – jedną większą a drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki, a większą rozkładamy równomiernie na blaszce o wymiarach 35×25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż powstanie lśniąca i gęsta piana. (Jeżeli lubimy kokos, to do gotowej bezy możemy go dosypać ok. 100 g. i dobrze wymieszać).
3. Na ciasto w brytfannie, wysypujemy 1 szklankę borówek, nastepnie opruszamy je delikatnie mąką i wysypujemy reszkę borówek. Na owoce wylewamy bezę i równomiernie ją rozcieramy.
4. Na sam wierzch, ścieramy na tarce ciasto z zamrażalki (możemy je tez pokruszyć w rękach). Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 45-60 minut, aż posypka u góry będzie miała złocisty, lekko brązowawy kolor.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/kruche-ciasto-z-borowkami-i-bezowa-pianka