Wykonanie
O tej
porze roku nie ma już dobrych
jabłek ale jest
rabarbar więc można upiec szarlotkę z
rabarbarem. U mnie w domu takie ciasta schodzą najlepiej. Kruche, pachnące, z kwaśnym
rabarbarem i pyszną
migdałową bezą przetrwało tylko do wieczora. Jeśli jeszcze nie znudził się Wam
rabarbar, zapraszam do spróbowania tego ciasta.
Ciasto:4 szklanki
makiłyżeczka
proszku do pieczeniaszklanka
cukru pudru1 1/2 kostki
masła6 dużych
żółtek2 łyżki gestej kwaśnej
śmietanyNadzienie:80 dag
rabarbaru (można dać więcej)1/4 szklanki
wodyszklanka
cukru (dałam niepełną)2
galaretki (dałam
cytrynowe)Pianka6
białek1/2 szklanki
cukrupół szklanki zmielonych
migdałówcukier puder do posypaniaCiasto:
Mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiać do dużej miski.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do
mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać
żółtka i kwaśną
śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny).Nadzienie:
Rabarbar pokroić w kawałki, podsmażyć go na
maśle, dodać
cukier i dusić, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Pod koniec dodac 2
galaretki i odstawić do wystygnięcia.Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Dużą formę posmarować
masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i wyłożyć większą częścią ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Pianka:Ubić
białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, na końcu wmieszać
migdały używając najniższych obrotów miksera. Podpieczone ciasto posypać
tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie
rabarbarowe,
bezę migdałową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)