ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową bezą

nazwa

Wykonanie

O tej porze roku nie ma już dobrych jabłek ale jest rabarbar więc można upiec szarlotkę z rabarbarem. U mnie w domu takie ciasta schodzą najlepiej. Kruche, pachnące, z kwaśnym rabarbarem i pyszną migdałową bezą przetrwało tylko do wieczora. Jeśli jeszcze nie znudził się Wam rabarbar, zapraszam do spróbowania tego ciasta.
Ciasto:
4 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła
6 dużych żółtek
2 łyżki gestej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
80 dag rabarbaru (można dać więcej)
1/4 szklanki wody
szklanka cukru (dałam niepełną)
2 galaretki (dałam cytrynowe)
Pianka
6 białek
1/2 szklanki cukru
pół szklanki zmielonych migdałów
cukier puder do posypania
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny).
Nadzienie:
Rabarbar pokroić w kawałki, podsmażyć go na maśle, dodać cukier i dusić, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Pod koniec dodac 2 galaretki i odstawić do wystygnięcia.Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Dużą formę posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i wyłożyć większą częścią ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać migdały używając najniższych obrotów miksera. Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie rabarbarowe, bezę migdałową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/06/Kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-migdalowa-beza.html