ßßß Cookit - przepis na Masa:

Masa:

nazwa

Wykonanie

Sernik gotowany..oj dawno nie robiłam..a jak robiłam to na herbatnikach, a ten przepis znalazłam na blogu Zauberi i postanowiłam wypróbować..zrobiłam wieczorem i rano ciasto było gotowe do zjedzenia.
5o dkg mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg masła lub margaryny
2 łyżki śmietany
20 dkg cukru pudru
1 jajko
Masa:
1 kg sera (może być wiaderkowy)
2 jajka
1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1o dkg margaryny lub masła
125 ml mleka
aromat cytrynowy lub rumowy
sok z 1 cytryny
rodzynki (można pominąć)
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni na złoty kolor (użyłam blaszki o wymiarach 36x24 cm).Masa: cukier, masło i jajka utrzeć, dodać ser, mąkę rozpuszczoną w mleku. To wszystko zagotować często mieszając. Masa powinna zgęstnieć. Zdjąć z ognia, dodać olejek i sok z cytryny (próbować do smaku dodając sok) oraz rodzynki. Ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch polać ulubioną polewą. Ciasto musi trochę odstać żeby placki zmiękły.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/04/621sernik-gotowany.html