ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z truskawkami, borówkami i kruszonką

Ciasto ucierane z truskawkami, borówkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz upiekłam te ciasto, raptem tydzień temu - och wieku temu! Pierwsze było z samymi borówkami, i ściśle z przepisem. Właściwie zawsze jak piekę a czy nawet gotuję, pilnuje się przepisu - strach przed zepsuciem chyba :-). Dzisiejsze ciasto uległo zmianie, w sumie zmiana nie wielka. Zamiast borówek, mamy głównie truskawki, a borówek jest parę zaledwie, główna zmianą jest zmniejszenie proporcji ciasta. Wszystko mniej o pół!
Ciasto:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
8 łyżek mleka
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki krupczatki lub pszennej
dowolne owoce typu: jagody, truskawki, czereśnie, wiśnie itp
Kruszonka:
100g roztopionej, przestudzonej margaryny
ok 6 łyżek zwykłej mąki
ok 6 łyżek cukru pudru lub zwykłego
Ciasto:
Masło, cukier oraz mleko zagotować (oczywiście masło musi być całkowicie rozpuszczone). Odstawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie dodajemy 3 jajka i miksujemy na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, wylewamy na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. A na to układamy owoce.
Kruszonka:
Masło rozpuścić, poczekać, aż ostygnie, ale się nie ze stygnie :).
Dodać mąkę i cukier, wymieszać. Jeśli kruszonka nie będzie mieć konsystencji sypkiej, dodać trochę cukru i mąki. Uwaga tylko by nie dodać za dużo mąki, gdyż kruszonka nie będzie smaczna!Kruszonka posypać ciasto i wstawić do piekarnika.
Piec w temp. 170 stopni przez około 40 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/08/ciasto-ucierane-z-truskawkami-borowkami.html