Wykonanie
Pierwszy raz upiekłam te ciasto, raptem tydzień temu - och wieku temu! Pierwsze było z samymi
borówkami, i ściśle z przepisem. Właściwie zawsze jak piekę a czy nawet gotuję, pilnuje się przepisu - strach przed zepsuciem chyba :-). Dzisiejsze ciasto uległo zmianie, w
sumie zmiana nie wielka. Zamiast
borówek, mamy głównie
truskawki, a
borówek jest parę zaledwie, główna zmianą jest zmniejszenie proporcji ciasta. Wszystko mniej o pół!
Ciasto:1 kostka
masła1 szklanka
cukru8 łyżek
mleka3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
mąki krupczatki lub pszennejdowolne
owoce typu:
jagody,
truskawki,
czereśnie,
wiśnie itpKruszonka:100g roztopionej, przestudzonej
margarynyok 6 łyżek zwykłej
mąkiok 6 łyżek
cukru pudru lub zwykłegoCiasto:
Masło,
cukier oraz
mleko zagotować (oczywiście
masło musi być całkowicie rozpuszczone). Odstawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie dodajemy 3
jajka i miksujemy na gładką masę.
Potem stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, wylewamy na blachę wysmarowaną
masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. A na to układamy
owoce.Kruszonka:
Masło rozpuścić, poczekać, aż ostygnie, ale się nie ze stygnie :).Dodać
mąkę i
cukier, wymieszać. Jeśli kruszonka nie będzie
mieć konsystencji sypkiej, dodać trochę
cukru i
mąki. Uwaga tylko by nie dodać za dużo
mąki, gdyż kruszonka nie będzie smaczna!Kruszonka posypać ciasto i wstawić do piekarnika.Piec w temp. 170 stopni przez około 40 minut.
Smacznego!