ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowe:

Ciasto orzechowe:

nazwa

Wykonanie

Wykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Trochę czasochłonny, ale warto nad nim popracować. Inny niż klasyczne serniki, bo ser pieczony jest osobno, wstawiony w orzechowy blat a do tego przełożony kremem śmietanowym. Obowiązkowy na chrzcinach i komuniach.
Przepis z rodzinnego zeszytu, ale bardzo podobny sernik w swoich zbiorach ma też Siostra Anastazja.
Ser:
60 dag sera mielonego
20-30 dag cukru pudru
6 jajek
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochę sera i stopioną i wystudzona margarynę. Mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem i pianę ubitą z białek. Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej.
6 jaj
1 szklanka cukru
10 dag tartych orzechów
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego
Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec ok 20-30 minut, po wystudzeniu przekroić na połowę.
Krem:
6 łyżek cukru pudru
1 kostka masła
1 szklanka gęstej śmietany najlepiej 18%
Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć.
Dodatkowo:
polewa
orzechy
Złożenie ciasta:
1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/04/sernik-w-ciescie-orzechowym-z-kremem.html