Wykonanie
Nigdy bym nie pomyślala, że połączenie
sera z
rabarbarem będzie mi tak smakowało.
Tarta łączy w sobie oczywiście kruche ciasto, kwaśną warstwę
rabarbaru i delikatnego
sera. Całość bardzo smaczna. Polecam zwłaszcza, że sezon na
rabarbar wciąż trwa.
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiemSkładniki:100 g
masła1 łyżka
cukru pudru15 dag
mąkiok. 6 łodyg
rabarbaru1/2 szklanki
cukru3 łyżki
mąki250 g
serka kremowego1/2 szklanki
cukru1
jajko1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1 łyżka
cukru pudruPiekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło,
cukier,
mąkę zagnieść. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną formę. Wstawić do lodówki.
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i wymieszać z
cukrem i
mąką. Schłodzone ciasto piec 15 minut. Wyjąć, ułożyć na cieście
rabarbar i piec kolejne 15 minut.
Ser utrzeć z
cukrem. Dodać
jajko i dalej ucierać na krem. Masę
serową wylać na podpieczony spód z
rabarbarem i piec 30 minut. Kwaśną
śmietanę wymieszać z
cukrem pudrem. Polewę rozsmarować na upieczonej tarcie i wstawić na 5 minut do piekarnika. Ostudzić.Smacznego:)