Wykonanie
Przechodząc dziś koło małego straganu z
warzywami i owocami zobaczyłam 2 rzeczy, które od razu przywołały wspomnienia z dzieciństwa
rabarbar i
szczaw :) powstały więc 2 wiosenne przepisy
1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru pudru0,5 kostki
masłałyżka
śmietanyjajkołyżeczka
proszku do pieczenia3-4 łodygi
rabarbaru3 łyżki
cukruSuche składniki wsypujemy do miski, dodajemy
śmietanę i
jajko,
masło siekamy i wyrabiamy ciasto. Gotowym
ciastem wykładamy formę- ja zrobiłam ciasto w keksówce. Wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni aby spód się podpiekł.
Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki a następnie zasypujemy
cukrem i odstawiamy na jakiś czas.
Rabarbar wykładamy na podpieczony spód można zrobić na górze kratkę z ciasta
Pieczemy jeszcze przez 30 min w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem