Wykonanie
W niedzielę miała do mnie przyjść daaaaaaaaawno niewidziana znajoma. W domu było sporo
rabarbaru i standardowa zawartość lodówki / półek z
mąką. Więc uderzyłam na KS, wklepałam w wyszukiwarkę "proste ciasto ucierane" i włala ! Oto i ono w wersji rabarbarowej. Polecam - wydaje mi się, że nie można go zepsuć!Składniki:5-6 pędów
rabarbaru3 łyżeczki
cukru200 g miękkiego
masła200 g
cukru pudru4
jajka (w temperaturze pokojowej)250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaUcierać
masło z
cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez 8 - 10 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym
jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej
mąki z
proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie
rabarbar pokroić w nieduże plastry, zasypać
cukrem.Ciasto wylać na tortownicę, na wierz wyłożyć
rabarbar i wstawić do piekarnika na 60-70 minut. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.